„Socijalne inovacije“

U sklopu projekta POMOĆ samo u Srbiji se realizuje i podprojekat’’ SOCIJALNE INOVACIJE’’. Realizacija Povog pdprojekta je počela sredinom 2018. godine izradom metodologije i prikupljanjem podataka na terenu putem upitnika lično od korisnika Regionalnoh Hausing Programa (RHP).

Prikupljani su podaci o: socio-ekonomskom statusu domaćinstva (zaposlenost, prihodi, obrazovanje I dr.) o njihovoj uključenosti i integraciji u institucije sistema posebno u lokalnoj zajednici o spremnosti da kroz prekvalifikaciju i pokretanje sopstvenog bitznisa poboljšaju svoj ekonomski položaj i samoodrživost. Podaci su prikupljeni u 128 domaćinstava u opštinama Ruma, Pančevo, Stara Pazova, Palilula (naselje Ovča) Sremska Mitrovica i Kula.

Analiza prikupljenih podataka, uz razmenu iskustava sa postojećim modelima i primerima dobre prakse, poslužiće kao osnova za uspostavljanje ingluzivnih poslovnih modela sa korisnicima

RHP, kao potencijalnih distributera, dobavljača i zaposlenih. U cilju realizacije ovih projektnih aktivnosti održana je 29. marta 2019. Godine u Novom Sadu Radionica. Učesnici radionice, su iznosili svoja iskustva i predloge koji će doprineti uspešnoj realizaciji ciljeva podprojekta Socijalne inovacije.

Na osnovu diskusija učenika radionice izvučeni su sledeći zaključci:

  • Finalni izbor porodica za podršku obaviti u saradnji sa lokalnom samoupravom i u direktnom kontaktu sa krajnjim korisnicima RHP;
  • Neophodna je kombinacija humanitarne intervencije i ekonomskog (dohodovnog) pristupa kod uspostavljanja primenjivih modela socijalne inovacije;
  • Posebnu pažnju treba posvetiti modelu individualnog pristupa u smislu nadogradnje postojećih resursa domaćinstva;
  • Pre odabira modela dodatno istražiti mogućnosti za udruživanje više domaćinstava (pojedinaca) u smisli interesa, znanja i resursa.
  • Realizacija projektnih ciljeva i uspostavljanje efikasnih modela podrške ostvarivaće se uz tesnu saradnju sa lokalnom samoupravom, biznis sektorom, fondacijama, i NVO organizacijama koje se uspešno bave ovim pitanjima.

U emisiji RTV Vojvodine bio je izvestaj o projektu u emisiji Lačhi rjat Vojvodino – 02.04.2019. (prilog počinje na oko 44 min)