Bosanski Petrovac 07. oktobar, 2019

U sklopu projekta “Bolja društveno-ekonomska integracija RHP povratnika u lokalnim zajednicama u BiH”, kojeg implementira Unija za održivi povratak i integracije u BiH, održan je sastanak u Bosanskom Petrovcu. Projekat je finansiran od strane Europske unije uz podršku Centra za regionalizam iz Novog Sada i Foruma građana Tuzle u okviru regionalne akcije “POMOĆ – Doprinos pristupu izbjeglicama i interno raseljenim licima i mogućnosti zapošljavanja (CARE).

Sastanku su prisustvovali predstavnici općine Bosanski Petrovac, Centra za socijalni rad Bosanski Petrovac, te predstavnici lokalnih NVO i mjesnih zajednica.
Predstavnici UZOPI u BiH su predstavili aktivnosti i rezultate anketiranja izbjeglica koje žive u Srbiji a koje su se odlučile vratiti u Bosanski Petrovac.
Predstavnik Centra za socijalni rad je naveo da je situacija u Općini veoma loša, da se svaki mjeseci uvećava broj onih kojima je potrebna socijalna pomoć, samo je prošli mjesec 50 ljudi tražilo jednokratnu pomoć a 130 osoba kontinuirano prima invalidninu.
Predstavnica Omladinske organizacije navela je da je neophodno zainteresovati mlade da se uključe u projekte pomoći građanima Bosanskog Petrovca,. Također je kandidovala projekat pomoći starim osobama koje žive u Općini kao i za one koje se žele vratiti u Bosanski Petrovac. Istakla je da je potrebno urgentno djelovati na omladinu jer je primjetno da masovno odlaze mladi.
Procjenjune se da u gradu živi oko 4000 – 4500 stanovnika.
Predstavnik MZ Smoljana je podržao ovakvu vrstu projekta i zahvalio što se ovakvi projekti mogu realizovati u općini Bosanski Petrovac te je predložio da se uz ovakav projekat radi i obavezno na ekonomskoj podršci, kako sadašnjeg stanovništva tako budućih povratnika.