Livno, 10. oktobar 2019.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH je u sklopu projekta “Bolja društveno-ekonomska integracija RHP povratnika u lokalnim zajednicama u BiH”, organizovao sastanak u Livnu. Projekat je finansiran od strane Europske unije uz podršku Centra za regionalizam iz Novog Sada i Foruma građana Tuzle u okviru regionalne akcije “POMOĆ – Doprinos pristupu izbjeglicama i interno raseljenim licima i mogućnosti zapošljavanja (“CARE”).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Livno, Centra za socijalni rad Livno, lokalnih NVO, mjesnih zajednica, te predstavnici Foruma građana Tuzle.
Predstavnici UZOPI u BiH su predstavili aktivnosti i rezultate anketiranja izbjeglica koje žive u Srbiji a koje su se odlučile vratiti u Livno.

Prisutni su istakli da je najveći problem u povratničkim mjestima u Livnu neadekvatna putna infrastruktura kao i određeni broj naselja koji nemaju električnu energiju.
Naglasili su da je najbitnije fokus pomoći staviti na stvarne povratnike koji žive u Livnu, jer iskustva su pokazala da su mnoge povratničke porodice iskoristile donacije za obnovu stambenih objekata a poslije toga su iste prodali.

Ono što je potrebno jeste obezbjediti ekonomsku održivost povratnika kao I plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda na sigurno tržište.