Ekonomsko osnaživanje korisnika RHP.

Počeo obilazak terena radi dodele pomoći u okviru podprojekta Socijalne inovacije

Nakon otvorenog poziva koji su početkom godine zajednički raspisali Centar za regionaizam, kao nosilac projekta POMOĆ i Fond za pružanje pomoći izbeglim raseljenim i prognanim licima Autonomne Pokrajine Vojvodine u okviru podprojekta Socijalne inovacije dodeljena je pomoć 29 porodica, korisnika RHP. Od ovih 29 porodica, iz projekta POMOĆ biće poržano, 22, a od strane Fonda 7.

Centar za regionalizam je nakon toga krenuo u obilazak terena kako bi se definisala specifična podrška za svaku od odabranih porodica u opštinama Kula, Ruma, Stara Pazova, Sremska Mitrovica i Pančevo, koja ima za cilj jačanje njihovih kapaciteta za ekonomsko i socijalno osnaživanje i integraciju u lokalnu zajednicu.

Jelena Radović, Vitojevci – opština Ruma
Ova četvoročlana porodica raspolaže kapacitetima za gajenje ovaca (staje i pašnjake) Deset priplodnih ovaca rase Il De Frans koje je dobila omogućili su im da kod nadležnog organa registruje sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, i da u dogledno vreme formiraju svoje umatičeno stado od 30 ovaca, čime stiče pravo na subvencije od države. To će im pomoći da se lakše odluče na proširenje porodice.
Dubravko Čavić – opština Ruma
Bavi se bravarskim zanatom. Živi sa starom majkom o kojoj brine. Pre dve godine ukradena mu je oprema iz radionice. Dobijena oprema pomoćiće mu da ponovo stane na noge, proširi poslove i registruje sopstvenu radnju i zaposli još jedno lice.
Đorđe Martić, Putinci – opština Ruma
Bavi se bravarskim zanatom. Sa dobijenom opremom za bravarsku radionicu (koju je sam odabrao) planira da proširi posao i da od Nacionalne službe za zapošljavanje zatraži sredstva za otvaranje sopstvene radionice i nada se da će biti dovoljno posla da zaposli još jednog radnika.
Branislav Jovičić- Sremska Mitrovica
Za život zarađuje baveći se i mađioničarskim zanatom. Veruje da će mu dobijena oprema pomoći da proširi posao i da svoje iskustvo prenese i na mlađu generaciju.
Ljubinko Radmilović, Laćarak – Sremska Mitrovica
Živi sam i bavi se raznim poslovima. Veruje da će mu oprema koju je dobio pomoći da dobije više posla i veću zaradu, jer želi da završi renoviranje kuće koju je dobio u okviru RHP projekta
Marko Vinjevac, Žarkovac – opština Ruma
Ova tročlana porodica u okviru svog domaćinstva ima uslove za bavljenje stočarstvom, poseduje staje i zasad lucerke (stočna hrana). Deset priplodnih ovaca rase Il De Frans koje je dobio omogućili su mu da kod nadležnog organa registruje sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, i da u dogledno vreme formira svoje umatičeno stado od 30 ovaca, čime stiče pravo na subvencije od države.
Melvin Mlinarević – opština Ruma
Zajedno sa ortakom proizvodi nameštaj od pločastog materijala. Planira da proširi proizvodnju putem ponude preko interneta, za šta će mu koristiti Lap top koji je dobio, kao i stolarski alat koji je sam odabrao.
Moreno Jovakarić, Hrtkovci – opština Ruma
Ima neophodne kapacitete i iskustvo za bavljenjem stočarstvom. Sedam priplodnih ovaca rase Romanovski koje je dobila ova porodica omogućili su im da kod nadležnog organa registruje sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, i da u dogledno vreme formiraju svoje umatičeno stado od 30 ovaca, čime stiču pravo na subvencije od države.
Biljana Gnjatić, – opština Sremska Mitrovica

Ova samohrana majka, želi da otvori sopstvenu haburgeriju, u čemu će joj pomoći oprema koju je dobila u okviru CARE projekta.Takođe će imati više šanse kod Nacionalne službe za zapošljavanje da traži sredstva za samozapošljavanje. Nada se da će joj posao krenuti i da će biti u mogućnosti da zaposli još jedno lice.

Milica Ponjarac, Laćarak- opština Sremska Mitrovica

Upravo je uselila u stan koji je dobila u okviru RHP projekta. Svoju staru mašinu za šivenje na kojoj je godinama radila, zameniće novom koju je dobila u okviru CARE Projekta. Planira da sa novom mašinom za vez i materijalom koji je dobila počne šiti I vesti posteljinu po naruđžbini. Veruje da će tako više zaraditi i biti u stanju da se izdržava, jer nije ostvarila pravo na penziju.

Nataša Maksić, opština Sremska Mitrovica

Samohrana majka troje odrasle dece koja se školuju, želi da sa opremom za frizerske usluge koju je dobila otvori svoj frizerski salon. Trenutno radi van struke zaminimalnulatu, a ima prostorne mogućnosti za svoj lokal.

Kajtez Sreto, Jabuka, opština Pančevo
Kajtez Sreto, Jabuka, opština Pančevo

Niko od tročlane porodice Kajtez nema stalno zaposlenje. Rade povremene poslove sa skromnim alatom koji imaju. Još uvek stanuju u kolektivnom smeštaju koji je u ruševnom stanju. Alat koji su dobili pomoćiće im da prošire poslove koje rade I povećaju prihode, od kojih završavaju I kuću za koju su dobili građevinski materijal, a koja još nije spremna za useljenje.

Nikolina Borota, opština Pančevo

Nikolina je samohrana majka odraslog deteta koje školuje. Ima svoj kozmetički salon. Sa novim aparatom koji je dobila želi da proširi ponudu usluga I zaposli još jedno radnika.

Ermin Suljić
Ermin Suljić, Kruščić, Kula

Ermin i  njegova supruga bave se poljoprivredom.Obrađuju oko 2,5 hektara zemlje, od čega je nešto njihovo, a nešto u zakupu. Školuju dvoje dece. Plastenik koji su dobili omogućiće im uzgoj ranog povrća, i za sopstvene potrebe, i za prodaju na pijaci. Tako će povećati svoje prihode

Snežana Panić
Snežana Panić,Kruščić, Kula

Snežana ima plastenik u kome gaji povrće za sopstvene potrebe, i prodaje na pijaci. Planira povećanje proizvodnje pa će joj motokultivator koji je dobila pomoći da svoje planove I realizuje. Snežana I njen muž, školuju dvoje dece, i prihodi koje ostvaruje Snežana upotpunjuju kućni budžet.

Nataša Lukić
Nataša Lukić, Lipar Kula

Petočlana porodica Lukić poseduje veliku okućnicu I iskustvo u obradi zemlje. Plastenik koji su dobili pomoćiće im da povećaju proizvodnju, posebno organske hrane I da viškove prodaju.

Danijela Ščepanović
Danijela Ščepanović, Kruščić, Kula

Petočlana porodica Šćepanović već poseduje dva manja plastenika. Planiraju povećanje proizvodnje, jer imaju veću potražnju svojih proizvoda od onog što su do sada proizvodili. Veliki plastenik koji su dobili u tome će im pomoći.

MILAN KANAZIR
MILAN KANAZIR Nova Pazova

Milan Kanazir, ima tročlanu porodicu i nema stalan posao. Planira da se bavi pčelarstvom za koje ima uslove I iskustvo. Namerava i da osnuje sopstveno gazdinstvo I ostvari pravo na subvencije od države.

ZELJKO KASAP
ZELJKO KASAP DOLOVO – Pančevo

Želko se već šest godina bavi poslovima u šumarstvu ( izvlačenje drveta) , i ima registrovanu delatnost. Od ovih prihoda izdražava se petočlana porodica Kasap. Pomoć u alatu koji je dobio pomoćiće da unapredi i proširi svoje poslove.

ŽELJKA MANOJLOVIC
ŽELJKA MANOJLOVIC Omoljica- Pančevo

Četveročlana porodica Manojlović bavi se i poljoprivredom. Pomoć u alatu koju su dobili pomoćiće im da unaprede svoju delatnost I povećaju prihode, koji pomažu u školovanju dvoje dece

Dario Jovanović, Pančevo

Dobijenu pčelarsku opremu Dario planira da udruži sa prijateljem koji već ima razrađen posao, a zaradu će deliti na osnovu procenta učešće u opremi i radnog angažovanja. Nada se da će mu ovi prihodi, zajedno sa ostalim koje radi pomoći da počne da osposobljava za život kuću i okučnicu i u njima započne i sopstveni biznis.

Marinko Cumbo, Lipar, opština Kula

Marinko ima registrovanu firmu za građevinske radove. Atestirana skela koju je dobio omogućiće mu povećanje poslova.Nada se da će pored rodbine sa kojom radi moći da zaposli još radnika.Marinko živi sa majkom, bratom I sestrićem.

Mile Maravić, Kruščić, Opština Kula

Sa dobijenom opremom Mile planira da uz pomoć države pokrene sopstveni bisznis, automehaničarsku radionicu. Za to ima i odgovarajući prostor. On i supruga rade povremene poslove, od koji se izdržava četvoročlana porodica.

Milan Šupica, Crvenka, opština Kula

Dok čeka pravo na ostvarivanje penzije Milan radi povremene poslove. Dobijeni bravarski alat će mu omogućiti više poslova i veće prihode od kojih izdržava tročlanu porodicu i ćerku koja studira.

Baždar Ljiljana- opoština Stara Pazova
Baždar Ljiljana- opoština Stara Pazova

Ova samohrana majka uselila je u novi stan koji je dobila u okviru RHP programa. Sa dobijenom kozmetičkom opremom želi da ostvari dopunske prihode.

Ivana Žujović, Sivac- opštrina Kula
Ivana Žujović, Sivac- opštrina Kula

Ova mlada žena ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Uz pomoć 13 ovaca šilježica rase Vitember koje je dobila želi da formira umatičeno stado I ostvari subvencije od države.

Milana Poljaković, Sivac- opština Kula
Milana Poljaković, Sivac- opština Kula

Milana se bavi izradom dekorativnih torti, i tako doprinosi kućnom budžetu ove tročlane porodice. Planira da ostvori sopstvenu proizvodnju kolača I torti, u čemu će joj pomoći I oprema koju je dobila

Radovan Viljanac, Ruski Krstur- opština Kula
Radovan Viljanac, Ruski Krstur- opština Kula

Radovan se bavi građeviskim zanatom. Sa opremom koju je dobio planira da sa dva sina otvori sopstvenu zanatsku radnju

Miloš Ćopić, Kruščić- opština Kula

Miloš živi sa bakom. Nema stalni posao. Želeo bi da sa bratom otvori građevinsku firmu, pa će mu građevinski I keramičarski alat koji je dobio pomoći u tome